کلسیم از عناصر غذایی محسوب میشود و نقش مهمی در متابولیسم یا سوخت و ساز گیاهان دارد. تعادل در مصرف این عنصر با توجه به نقش آن در گیاه و همچنین نقش در جذب برخی عناصر دیگر از اهمیت بسیاری برخوردار است.
تاریخ انتشار : 1401/2/7/
نمایش : 166 /
نظرات : 0
کلسیم (Ca):
کلسیم در دیوارههای سلولی، بعنوان یک کوفاکتور برای فعالیت آنزیمهای فعال در هیدرولیز ATP، در ساختمان فسفولیپیدها و بعنوان یک پیام رسان ثانویه در واکنشهای تنظیم کننده متابولیسم نقش دارد (بصورت کمپلکس آنزیم کالمودولین کلسیم). این عنصر همچنین در تقسیم سلولی نیز نقش داشته و برای فعالیت طبیعی غشاهای سلولی و حفظ پایداری و نفوذپزیری غشا لازم است. در جوانه زنی و رشد دانه گرده، سنتز پروتئین و انتقال کربوهیدراتها و فعال کردن تعدادی از آنزیمها لازم است. وجود کلسیم بعنوان مادهای ضد مسمومیت از سمیت فلزات سنگین میکاهد. میزان کلسیم در گیاهان در حدود 2 تا 5 درصد وزن خشک برگ است.
کمبود کلسیم: کلسیم سبب تشکیل ناقص و از هم پاشیدگی قسمت انتهایی گیاه میشود. کلسیم عنصر کم تحرکی بوده و علائم کمبود آن ابتدا در برگهای جوان دیده میشود. در اثر کمبود این عنصر نوک و حاشیه برگهای جوان حالت نکروزه پیدا کرده و در شرایط کمبود شدید نوک شاخههای جوان نیز حالت نکروزه پیدا کرده و خشک میشوند. از آنجا که کلسیم بطور مستقیم و غیر مستقیم در حفظ پیوستگی سلولها دخالت دارد بنابراین کمبود آن باعث نرم و پوک شدن بافت میوهها میشود. قهوهای شدن داخلی میوه، چوب پنیهای شدن میوه، آبگزیدگی، اسکالد انباری، پوسیدگی میوه در میوه هایی چون سیب و گلابی دیده شده که مربوط به کمبود کلسیم است. پوسیدگی گلگاه در میوههایی مثل هندوانه و گوجه فرنگی، فلفل و هلو در اثر کمبود کلسیم رخ میدهد. عواملی مثل تنشهای رطوبتی، شوری خاک، شرایط آب و هوایی، رشد سریع و.. که انتقال کلسیم را به میوه مختل کنن نیز سبب بروز این عرضه کیشوند. در مواردی مثل شوری خاک و عوامل آب وهوایی که امکان تغییر ندارند با محلول پاشی کلرور کلسیم یا نیترات کلسیم به مقادیر پنج در هزار این عوارض را کاهش داد. همچنین ریشههای کوتاه و قهوهای رنگ با انشعابات فراوان نیز در اثر کمبود کلسیم است. نوک سوختگی کاهو نیز از دیگر مواردی است که در اثر کمبود کلسیم رخ میدهد. تغذیه آمونیومی باعث کاهش جذب کلسیم شده و کمبود آن را بوجود میآورد.
علائم سمیت کلسیم: مقدار زیاد کلسیم باعث بوجود آمدن کمبود منیزیم و پتاسیم میشود.
کود های کلسیمی:
برای خاکهای اسیدی از آهک بعنوان منبع کود کلسیم استفاده میگردد. لازم به ذکر است در شرایط آهکی خاکهای ایران نیاز به مصرف خاکی کود کلسیمی وجود ندارد و تنها در شرایط خاکهاس اسیدی شمال کشور مثلا مناطق چایکاری استفاده نمود. از جمله کودها شامل آهک رسوبی با 60 درصد کلسیم، سنگ آهک کلسیتی با 32 درصد کلسیم، سنگ آهک دولومیتی با 22 درصد کلسیم، آهک هیدراته با 46 درصد کلسیم، نیترات کلسیم با 19 درصد کلسیم، سوپر فسفات معمولی با 20 درصد کلسیم، سوپر فسفات تریپل با 14 درصد کلسیم، گچ خالص با 23 درصد کلسیم و گچ ناخالص با 15 درصد کلسیم.